Kultura - Kapverdské ostrovy

Kapverdské ostrovy mají bohatý kulturní život, i když z evropského měřítka by se nám mohla jejich umělecká produkce zdát malá. To ale pouze v případě, že bychom počítali jen oficiální díla. Je třeba si uvědomit, že umění na Kapverdách naleznete doslova všude, i když tu nestojí úchvatné chrámy ani výstavní sály. Téměř v každé domácnosti ale najdete hudební nástroje, hudba a zpěv jsou běžnými součástmi kapverdského života - stačí se podívat na pravidelnou mši nebo navštívit jednu z mnoha restaurací s živou hudbou. Kapverdský hudební styl zvaný morna proslavila ve světě nejvíce Cesária Evora, známá především ve Francii. Na ostrovech ale žijí desítky úžasných zpěváků, které znají jen místní - Ildo Lobo, Norberto Tavares, Paulino Vieira nebo třeba Dany Silva. Většina z nich se věnuje tradičním hudebním formám, jako je batuko, funaná, tabanka nebo coladeira. Pokud budete mít možnost, určitě si ukázky těchto stylů poslechněte. Je to zajímavý způsob, jak se naladit na kapverdskou atmosféru a cítění lidí.

V literární produkci se čím dál tím víc prosazuje používání kreolštiny místo původní portugalštiny. I když někteří lidé tvrdí, že kreolština není dostatečně vyvinutý jazyk na to, aby v ní mohla vznikat umělecká díla, pro místní umělce je mnohem snazší vyjadřovat své přirozené pocity v mateřské řeči, kterou mluvili od malička, než naučenou portugalštinou. Nejzajímavější díla posledního století jsou Arquipelago z roku 1935, kde básník Jorge Barbosa uplatnil nový styl tragické poesie, a román z klasického období Chiquinho, v němž autor Baltasar Lopes líčí životní radosti a strasti obyčejných Kapverďanů.

 
Získejte průvodce po Kapverdách ZDARMA!

Více než 30 stran plných důležitých informací, map a doporučení pro cestu na Kapverdské ostrovy. Vložte své jméno a email, na který Vám průvodce zašleme.

Průvodce po Kapverdách



Vaše informace jsou v bezpečí. Nemáme rádi spam. Je také možné se kdykoli odhlásit. Přečtěte si informace o ochraně údajů a kontakty.

Martin Šindler, Copyright 2013 - 2014, Explode, s.r.o.